Jak se ráno nejlépe nastartovat?

Jak se ráno nejlépe nastartovat?

Často se mě lidé ptají, co si mají dát ke snídani. Naši rodiče nás naučili na chleba s něčím, o víkendu zpestřili obsah prostřeného stolu o vajíčka. Teď když jsme dospělí, tak buď nesnídáme vůbec, nebo si v rychlosti něco zobneme, zalijeme to kafem a šupajdíme do práce. Ráno je každá minuta drahá…

Pokud zkusíte naše typy na snídani, ujišťuju vás, že vám to nezabere víc než půl hodinky..

Zkuste třeba naši jáhlovou kaši:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1148499747-sama-doma/214562220600103/obsah/349008-male-vareni-bilkoviny-podle-ajurvedy-alena-pelcova-a-tereza-patraulea-1-cast-anketa

Recept

Jáhelná kaše s ovocem a ořechy

  • 75g jáhel
  • 500ml vody
  • špetka soli
  • 1 lžíce panenského oleje
  • ovoce (švestky, rozinky, broskve, jablíčka,…)
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky kardamonu
  • ¼ lžičky zázvoru
  • špetka muškátového oříšek a hřebíčku (pro váty a kaphy)
  • špetka soli
  • Ořechy a samínka – mandle, slunečnicová či dýňová semíka, lískové oříšky apod.

Před vařením jáhly přebereme a nasypeme na sítko. Prolijeme je 2 – 3x vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost z povrchu zrníček.

V kastrůlků zahřejeme lžíci oleje, přidáme 1 lž. skořice, 1/4 lž. kardamomu, ¼ zázvoru, špetka muškát oříšku a hřebíčku.

Přidáme vodu, špetku soli, ovoce, jáhly a vše přivedeme k varu. Vaříme 20 – 25 min do měkka. Vlijeme do mističek a ozdobíme skořicí a nasekanými oříšky.

Takto připravená snídaně je plná výživných minerálů a bílkovin. Koření pomáhá potraviny zpracovat, aby si tělo vzalo z jídla potřebné živiny. Zároveň díky různému koření není jídlo nuda, není mdlé…naopak potěší naše chuťové buňky a budeme se cítit uspokojeně. Oříšky pak nastartují naši mozkovou činnost na celý den:-)

Nebo třeba pudink z chia semínek

Chia semínka pocházejí z rostliny šalvěje hispánské, která je příbuzná s naší šalvějí lékařskou či s mátou. Tato rostlina je vysoká kolem jednoho metru a má modré nebo fialové květy. Přirozeně roste v Jižní Americe.
Vlastní semínka mají velikost máku, jsou černé nebo bílé barvy a jsou dnes dokonce uznávaná jako super-potravina. Obsahují totiž živiny, které mají významný přínos pro naše tělo a mozek.

Pudink si připravte už večer, ráno ho pak stačí vyndat z ledničky a pochutnat si na výživné a lehké snídani.

Dvě polévkové lžíce chia semínek smíchejte s jedním šálkem mandlového (nebo rýžového, makového, konopného) mléka. Přidejte nasekané sušené ovoce (datle, rozinky, kustovnici čínskou nebo brusinky) a ochuťte vanilkou, skořicí či karadamonem. Vše smíchejte a vložte do lednice. Ráno můžete puding sníst tak, jak je, nebo ho kvůli zvýšení energie posypat nasekanými ořechy a čerstvým ovocem.

Takto upravená snídaně je krásná na pohled, plná důležitých látek a ke všemu neuvěřitelně dobra:-)