Ayurvedické menu uvařené v Sama Doma – přejeme dobrou chuť :)

Karbanátky z červené čočky

15 ks

  • 1 velká nastrouhaná červené řepa
  • 1 větší cibule nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • ½ hrnku uvařené červené čočky
  • ½ hrnku rýže natural uvařené doměka
  • 2 vejce (nebo nahradíme hraškou)
  • 2 lžíce slunečnicových semínek

Koření:

  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kardamonu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • pepř a sůl
  • ghí
  • Z nastrouhané řepy vymačkáme šťávu. Všechny ingredience smícháme, tvarujeme klasické karbanátky, které opékáme na rozpáleném ghi.

Červená řepa je jednou z nejdravjších potravin, obahuje spousty vitamin a mineral, zbavuje těla toxinu, blahodárná na srdce a podporuje fungování nervové soustavy. Červená čočka je take lehce stravitelná a dodá tělu energii. V kombinaci s použitým kořením a dalšími ingrediencemi se jedná o výživné a zdravé jídlo k obědu.

Zeleninové sabží

  • 3 hrnky libovolné zeleniny nakrájené na menší kousky (květák, brokolice, mrkev, cuketa, lilek, dýně….)
  • 100g listového špenátu nebo mladého čínského zelí
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • ½ lžičky drceného koriandru
  • špetka fenyklu
  • ½ lžičky kurkumy
  • sezamová semínka
  • pepř, sůl
  • ghí
  • voda

V hrnci rozehřejeme ghí, vsypeme kmín, hořčičná semínka, koriandr a fenykl a orestujeme cca 3 minuty. Přidejte kurkumu a vhoďte na drobno nasekanou zeleninu a sezam. Promíchejte, aby se zelenina obalila ve směsi koření. Zalejte vodou, osolte a pod pokličkou na mírném ohni vařte do mírného změknutí. Přidejte listový špenát a jakmile zvadne, je hotovo.

Velmi harmonický pokrm pro všechny doši. Košťálová/listová zelenina obsahuje antioxidanty, je plná vitamínů, železa a dalších minerálů, podporuje trávení. Použíté koření pak pomáhá v trávení a vstřebávání minerálních látek z jídla do těla.

Slaďoučká mrkev

  • 3 hrnky mrkve nakrájené na kolečka
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička javorového syrupu
  • 3 lžíce vody
  • sůl

V hrnci zahřejte ghí a vsypejte hořčičné semínko a kmín. Jakmile se rozvoní, přidejte postupně kurkumu, koriandr, mrkev, sůl. Průběžně promíchejte a restujte 3 minuty. Přilejte javorový syrup a vodu a pod pokličkou duste na mírném ohni do mírného změknutí mrkve. Není potřeba dlouho, aby se zelenina nerozvařila

Tepelnou úpravou se v mrkvi uvolňují zdraví prospěšné látky, které v syrové mrkvi nejsou účinné. Mrkev, javorový syrup a koriandru, který svou sladkou chutí ochlazuje I v létě, doplňuje naše menu o důležitou sladkou chuť, která je důležitá pro vysílený organizmus.